п»ї

Берковската Духова Музика


    През 1902 година ентусиазирани млади интелектуалци от град Берковица решават да сформират духов оркестър. Закупуват инструменти от Виена и започват да репетират и обогатяват репертоара си. С течение на времето Духовият оркестър е с различен статут - Градски, Военен, Общински. Неговата деиност е включвала увеселения, концерти, митинги, свирене на открито и в концертна зала. От 1970 год. оркестъра е към Народното Читалище "Иван Вазов", гр.Берковица с численост между 25 - 30 оркестранти, с богат репертоар от увертюри, маршове, валсове, полки, мазурки, обработка на класическа музика.

    Времето налага Духовия оркестър да претърпи промени и от 1995 год. се оформя Берковската Духова Музика с ръководител Красимир Цветков - композитор, аранжор, тромпетист и диригент. Репертоарът включва афтентичен и обработен фолклор, маршове и др. Берковската Духова Музика е популярна и търсена в България, за нея са заснети 3 документални филма от БНТ.

    Оркестъра участва редовно в национални празненства - новогодишни предавания, концерти под патронажа на Президента на Република България , фолклорни телевизионни предавания. Чест гост е в "Шоуто на Слави" и сутрешен блок на бТВ.

    Берковската Духова Музика е основен участник в хитовата песен на Лили Иванова "Ветрове", в постановката "Лазарица" от Йордан Радичков.

    Във финала на "Мюзик айдъл" - 1 съпровожда победителката Невена Цонева. Печели наградата за най-добро изпълнение на хоро в България на Международния фестивал в чест на най известния композитор на народна музика за духови оркестри - Дико Илиев.

    Берковската Духова Музика има успешни изяви в I и II международен фестивал на духовите оркестри гр. Верия - Гърция в съвместни концерти с оркестрите на Горан Брегович и Бобан Маркович, както и с най - добрите оркестри от САЩ, Франция, Индия, Сърбия, Турция, Македония, Румъния.

    Берковската Духова Музика има издадени три самостоятелни албума с хора, ръченици и народна музика от всички региони на България. Има съвместна концертна деиност с едни от най - популярните изпълнители на поп, поп - фолк и народната музиката.

    Последни изяви:
    -   Специална награда на медиите на Международния фолклорния фестивал в гр.Гориция - Италия;
    -   Откриване Първи завод на Хенкел - България, в присъствието на официални лица от правителството и кмета на София г-н Бойко Борисов;
    -   Участие на фестивала "Хонки - тонк" съвместно с оркестъра на Иво Папазов - Ибряма.
    -   Участие в тв предаването "Иде нашенската музика" по БНТ.
Красимир Жерабски
B12@Mail.bg